Mülteci Girişimciliği Çalıştayında Yaptıkları Konuşma

Sayın Kaymakamım,

Ulusal ve Uluslararası Kurumların Değerli Temsilcileri,

Kıymetli Hazirun,

Hanımefendiler, Beyefendiler,

 

Bugün burada, Pendik Kaymakamlığı, Ashley Community& Housing (ACH) ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) olarak düzenlemiş olduğumuz “Mülteci Girişimciliği Çalıştayı” kapsamında Türkiye’de bulunan mülteci ve göçmen girişimciliği ile ilgili konuların ele alınacağı bu programda sizlerle olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Demokrasi ve insan haklarının yaygınlaştırılması, çoğulcu demokrasi anlayışı ile yönetişim anlayışının güçlü bir perspektif ve eylem ile sürdürülebilir olmasını sağlamak adına 1993 yılından bu yana Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) olarak, hak temelli yaklaşım çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarımızda dezavantajlı grupların hak ve hizmetlere erişimlerini desteklemek temel stratejimizdir.  Bu çerçevede, kadınlar, çocuklar ve engelliler gibi tüm dezavantajlı grupların hizmetlere erişimi öncelik haline getirdiğimiz bir konudur.

Ayrıca, mülteciler başta olmak üzere tüm dezavantajlı grupların, topluma adil ve eşit katılımları noktasında etkin bir rol üstlenmekten memnuniyet duyduğumuzu da belirtmek isterim. 2022 yılı sonunda ülkelerinden çeşitli sebeplerle yerinden edilen kişi sayısının; 103 milyona ulaşacağını belirtilen araştırmalar gösteriyor ki, yerinden edilmiş kişilerin göç ettikleri ülkelerin insanlarıyla beraber toplumsal uyum ve refah içerisinde yaşamaları için güçlü, kalıcı ve en önemlisi sürdürülebilir yapılar oluşturmak oldukça önemlidir.

 

Günümüzde; uluslararası kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği içerisinde çalışarak ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınma planları doğrultusunda sürdürülebilir sistemler inşa etmeleri önemlidir.

Bu doğrultuda atılacak adımlar; insani yardım boyutundan çıkılarak mültecilerin eşit ve adil bir şekilde iş hayatına erişimlerinin sağlanması, güçlü ve sürdürülebilir sistemlerin hakim kılınması için tüm bireylerin refahına ve uyumuna katkı sağlayacaktır.

 

WALD olarak inanıyoruz ki; mültecilerin yerel ekonomiye katılmaları; bulundukları ülkelerin ekonomik kalkınmalarına ve üretim mekanizmalarının güçlenmesine etkin rol oynayacaktır.

Bu nedenledir ki; çalıştay kapsamında ele alınacak meselelerin en önemlisi yerel kalkınma boyutunda mülteci girişimciliğinin önündeki engellerin ele alınması ve sürdürülebilir çözüm önerilerinin tartışılması olacaktır.

 

Bu minvalde; WALD olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği (UNHCR), Sultangazi ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri işbirliği ile “Yeni Kent Ekonomi Modeli’’ anlayışı ile hayata geçirdiğimiz kooperatiflerimiz aracılığıyla yerel halk ve mülteci topluluk üyelerinin iş hayatına erişimlerine katkı sunmaktayız.

Bu çalışmalarımızın, birlikte yaşam kültürünün oluşturulması aynı zamanda yerinde üretim ve     yerinde tüketim noktasında, yerel kalkınma boyutunda önemli adımlar olduğuna inanıyoruz. 

Bu minvalde; WALD olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği (UNHCR), Sultangazi ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri işbirliği ile “Yeni Kent Ekonomi Modeli’’ anlayışı ile hayata geçirdiğimiz    kooperatiflerimiz aracılığıyla yerel halk ve mülteci topluluk üyelerinin iş hayatına erişimlerine katkı    sunmaktayız.

Bu çalışmalarımızın, birlikte yaşam kültürünün oluşturulması aynı zamanda yerinde üretim ve yerinde tüketim noktasında, yerel kalkınma boyutunda önemli adımlar olduğuna inanıyoruz.

 

Ülkemizde bulunan mülteciler bir çok farklı alanda işletmeler kurarak hem sosyal uyuma hem de ülke ekonomisi için farklı bir değer oluşturmaktadırlar. Bu işletmelerde; ev sahibi topluluk üyeleri ve mültecilerin ortaya koydukları birlikte yaşama ve çalışma kültürü; bireylerin birbirlerini anlama becerilerini geliştirerek, dayanışma duygularını güçlendirmektedir.  Bu açıdan bakıldığında girişimciliğin birleştirici gücü açıkça görülmektedir.

 Ayrıca; girişimciliğin mültecilere sağlayacağı ekonomik, sosyal ve psikolojik faydaları düşünüldüğünde, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının sekizinci maddesi “İnsana Yakışır İş ve       Ekonomik Büyüme” ile 10. maddesi olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” konularında da önemli çıktılar elde edileceğine inanıyorum.

 

Bu düşüncelerden hareketle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin destekleriyle Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) olarak; sosyal koruma     alanında hizmet sunduğumuz dokuz ilçede, mülteci ve göçmen girişimciliğine yönelik çalışmaları yakından takip ediyor, bu konudaki faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.

İstihdam ve girişimcilik verileri incelendiğinde mülteci ve göçmen topluluklarının düşük oranlarda girişimciliğe yöneldiği ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu veriler ışığında; mülteci girişimciliğini olumsuz etkileyen finansal güçlükler, yasal ve idari zorunluluklar, piyasa faktörü ile ilişkili sebepler ve sosyo-kültürel anlamda mültecilerin karşılaştığı zorlukların minimize edilmesine yönelik çıktıların, net ve belirgin bir şekilde ortaya konulması önemlidir.

 

Değerli katılımcılar; göç gerçeğinin dünyada giderek artış gösterdiği günümüzde, mülteci girişimciliğinin sağlayacağı potansiyel değerler ve faydaların, sürdürülebilir bir toplum yapısının inşa edilmesinde önemli bir çıktı olduğunun altını çizmek isterim.

Bu amaçlar doğrultusunda; mülteci girişimciliğine yönelik yenilikçi yaklaşımların zenginleştirileceğine inandığım bu çalışmaya katkı sunan siz değerli katılımcılara verimli bir çalıştay süreci diliyorum.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.