Yeşil Gelecek İçin Avrupa Gençlik İttifakı Projesi Kapanış Toplantısında Yaptıkları Konuşma

Değerli misafirlerimiz hoşgeldiniz;

Bildiğiniz gibi ülkemizde 6 Şubat’ta hepimizi derin bir üzüntüye boğan bir deprem felaketi meydana gelmiştir.

Geçen hafta Pazartesi günü Türkiye'nin güneyindeki Hatay'da iki deprem daha meydana geldi. Ne yazık ki, bu depremler de yeni ölümlere ve yüzlerce yaralıya neden oldu.

Bugün itibari ile 6 Şubat’tan beri, büyüklükleri 7.7, 7.6, 6.4 ve 5.8 olan bölgede 4 deprem yaşanmıştır.

● Artçı deprem sayısı 6.302'dir.

● Hayatını kaybedenlerin sayısı Türkiye'de 42.310, Suriye'de 5.800'dür.

● Etkilenen bölgeler, Türkiye'de Doğu Anadolu - Güneydoğu Anadolu - Doğu Akdeniz ve Suriye'nin kuzeybatı bölgesidir.

Ben bu vesileyle gerek Türkiye’de gerekse Suriye’de hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. İnsanlığın böyle bir felaketle bir daha karşılaşmamasını temenni ediyorum.

Projemizin önceden planlanan ve yapılması zorunlu olan bu kapanış toplantısını bugün sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz.

 

Yeşil Gelecek İçin Avrupa Gençlik İttifak Projesi (EYAs on Green)” geleceğin karar alıcısı olan gençlerin; yaşadıkları toplumlarda karşılaştıkları çevresel sorunların yerel düzeyde çözümünde, nasıl bir aksiyon alabilecekleri sorusu üzerine temellendirilmiştir.

Bu anlamda, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın belirlediği hedeflere erişilmesinde uygulanacak politikalara, gençlerin dahiliyeti ve bu politikalarda rol alabilmeleri için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmaları bu projenin ana hedefini oluşturmaktadır.

Uluslararası bir konsorsiyum ile oluşturduğumuz projemiz “EYAs on Green”; WALD olarak bizim yürütücülüğümüzde sizlerin değerli ortaklığında “Erasmus+ Stratejik Ortaklık Programı” kapsamında iki senedir Avrupa Birliği kaynaklı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmiştir.

Proje kapsamında özellikle gençler arasında farkındalık oluşturmak amacıyla her vatandaşın yeşil mutabakat kavramlarını kolaylıkla kavrayabileceği “Yeşil Mutabakat Kitabı” projenin ana çıktısı olarak sizlerin de değerli katkıları ile hazırlanmış olup kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Ben bu vesile ile “Yeşil Mutabakat Kitabı”nın hazırlanmasında katkı sunan herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Istanbul’da 4-12 Eylül tarihleri arasında ‘Yeşil Mutabakat ve Aktif Vatandaşlık’ üzerine gerçekleştirmiş olduğumuz eğitim; projede yer alan genç katılımcılara yaşadıkları toplumda karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri geliştirebilecek, politika yapım süreçlerinde yer alacak nitelikleri kazandırmayı hedeflemiştir.

Sizlerin belirlediği; Belçikalı, Romanyalı ve Kuzey Makedonyalı 15 genç katılımcı Istanbul’a gelerek eğitimlere katılım sağlamıştır.

Aktif vatandaşlık, demokratik katılım ve yeşil mutabakat konularında verilen kapsamlı eğitim programında;

·        “Yeşil Mutabakatın Temel Prensipleri”,

·        “Yeşil Mutabakat ve Günlük Hayatımıza Etkileri”,

·        “Yeşil Mutabakatın Etkinliği Üzerine Kritik Düşünme Konulu Çalıştay”,

·        “Aktif Vatandaşlık Kavramlarını Öğrenme ve Tartışma”,

·        Yerel, Ulusal ve Uluslararası Politika ve Çoğulcu Demokrasi Anlayışı” ve

·        Katılımcı Demokrasi Araçları”

       konuları ele alınmıştır.

 

 

Ayrıca, bireylerin günlük eylemleri ve bu eylemlerin çevreye etkilerini ölçümlemeye yönelik uygulama (ICT tool) Sayın Ana-Maria STANCU’nun öncülüğünde E-CIVIS tarafından geliştirilmiştir.

Eğitim süresince de bu uygulama gençlere tanıtılmış ve geliştirilmesi yönünde gençlerin görüşleri ve önerileri alınmıştır.

Sayın STANCU’ya ve katkı sunan siz değerli ortaklarımıza teşekkür ediyorum.

Projemizin indikatörlerinden olan iki çoğaltıcı etkinliğimizin ilkini; 3 Şubat 2023 tarihinde üniversite öğrencilerinin katılımı ile “SKA 11 Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” başlığı altında, Türk-Alman Üniversitesi’nde;

İkincisini ise; 13 Şubat 2023 tarihinde Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik Meclisi Üyelerinin katılımı ile çevrimiçi olarak “SKA 13 İklim Eylemi” teması ile düzenlenmiştir.

Çoğaltıcı etkinliklerimizde projemizin önemli çıktılarından biri olan ICT tool tanıtılmış ve kullanıma açılmıştır. Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile projemizin çıktıları eşleştirilmiştir.

Projenin son aşaması olan kapanış toplantısını ise bugün sizlerin değerli katkı ve katılımları ile Istanbul’da WALD’ın ev sahipliğinde Vakıf merkezimizde gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum.

Umuyorum ki ortaya koymuş olduğumuz bu proje ile ilerleyen dönemlerde de ortaklıklarımızı geliştirerek yeni projelerde daha büyük başarılara imza atmayı diliyorum.

Teşekkür ederim.