2023 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı / Taraflar Konferansı (COP28) Küresel İttifaklarla Güçlendi!

Bu yıl 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ev sahipliğinde Dubai’de gerçekleşti.

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet DUMAN’ın katılım sağladığı etkinlikte, UNFCCC üye devletlerinden delegeler, sektör liderleri, genç aktivistler, yerli topluluk temsilcileri, gazeteciler ve diğer paydaşlar arasından binin üzerinde temsilci bir araya geldi.

Paris Anlaşması'nın temel hedeflerini gerçekleştirmek adına uluslararası toplumun bir araya gelmesiyle başlayan bu süreç, COP28 ile ülkelerin sadece daha güçlü iklim eylemleri almaya değil, aynı zamanda bu eylemleri nasıl hayata geçireceklerini somut bir şekilde ortaya koymalarına odaklandı.  Konferans süresince karbon emisyonlarının azaltılması, temiz enerjiye geçiş, şehir alanlarının yeşillendirilmesi, biyoçeşitliliğin ve doğal habitatların korunması, su rezervlerinin genişletilmesi, atık ve kanalizasyon sistemlerinin sürdürülebilir ve kapsamlı bir şekilde arıtılması, ayrıca tüm faaliyetlerin iklim nötr olması gibi konu başlıkları ele alındı.

BM Genel Sekreteri António Guterres burada yaptığı konuşmasında, “dünyanın gecikmelere tahammül edemeyeceği bir dönemde, COP28, küresel iklim eyleminin önemli bir dönüm noktası olma potansiyelini taşıyor.” dedi. Programın sonunda alınan kararlar, bu önemli etkinliğin bir çerçevesini oluşturdu. COP28'de hayata geçirilen önemli kararlardan bazıları:

-        Yaklaşık 120 ülke, insan sağlığını artan iklim etkilerinden korumaya yönelik eylemleri hızlandırmak için COP28 BAE İklim ve Sağlık Bildirgesi'ni destekledi.

-        130'dan fazla ülke, iklim değişikliğiyle mücadele ederken gıda güvenliğini desteklemek için COP28 BAE Tarım, Gıda ve İklim Bildirgesi'ni imzaladı.

-        Küresel Soğutma Taahhüdü, soğutmayla ilgili emisyonları bugünden itibaren %68 oranında azaltmak için 66 ülke tarafından onaylandı.

 

WALD, bu önemli etkinliğe katılımıyla, çevre ve iklim konularını stratejik öncelikleri arasında tutma, bu konularda farkındalığı artırma ve sürdürülebilir bir gelecek için uluslararası işbirliğini teşvik etme misyonuna güçlü bir katkı sağladı.