Psikolojik Sağlamlık ve İyi Oluş Hali

WALD olarak 2018 yılından itibaren çocuklar, gençler ve yetişkin bireyler özelinde yapmış olduğumuz mentörlük faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu çerçevede WALD Sultangazi Sosyal Koruma Masamızda; mülteci, göçmen ve yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği “Psikolojik Sağlamlık ve İyi Oluş Hali” konulu mentörlük çalışmamız 11 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Özellikle Covid-19 Pandemisi’nin etkisiyle toplum içerisinde görülen stres, kaygı, depresyon ve sosyal geri çekilmenin artmasıyla birlikte, salgın hastalık döneminde kişilerin ruhsal sorunlar yaşadıkları ve iyi oluş düzeylerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bireylerin, depresif ve kaygılı dönemlerde olumsuz düşünme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) olarak ifade edilen kavram, bireylerin karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelmektedir.  

Programa konuşmacı olarak katılan uzmanlar; katılımcılara yaşadıkları problemleri bastırmamaları gerektiği yönünde bilgilendirmelerde bulunarak, yaşanılan problemi fark edip, tanımlamaları ve baş etme yöntemleri hakkında önerilerde bulunmuşlardır. Uzmanlar ayrıca; “Stres ve Zorluklar Karşısında Neler Yapılabilir?” konusunu uygulamalı olarak işlemişlerdir. Programın sonunda; katılımcılar, yaşadıkları sıkıntılar ile baş edemediklerinde bir uzmandan destek almaları gerektiğini, bunun  mümkün olmadığı durumlarda ise kendilerine karşı “özşefkatli” davranmaları gerektiğini deneyimlemiş oldular. 

 

 

 Dünya İnsani Yardım Günü 

 “Dünya İnsani Yardım Günü” çerçevesinde19 Ağustos 2022 tarihinde WALD Bağcılar Sosyal Koruma Masası’nda yabancı ve yerel halktan danışanların katılımıyla farkındalık oluşturmak amacı ile sosyal uyum etkinliği gerçekleştirildi. 

“İnsanı insan yapan değerlerden biri yardım etmektir.” mottosuyla planlanan etkinlikte çocuklara toplumsal saygı ve sevginin oluşması için herkesin birbirine yardım etmesinin gerekliliği vurgulandı. “İyilik yapmak ve yardımsever olmak, insanlara güler yüz göstermek, tebessüm etmek, hoş bir söz söylemek, bunların hepsi birer iyiliktir.” temasının vurgulandığı etkinlikte çocuklarbilinçlendirilmiştir.

İyilik yapmak, nezaket ve kibarlık alışkanlığı kazandırmanın en iyi yollarından biri elbette ki tüm bu davranışları sürdürülebilir kılmaktır. Bu nedenle de çocuklara: “Birisi için kapıyı tut! İhtiyacı olan birine yardım et! Oyuncağını diğer arkadaşlarınla paylaş! Eski kitaplarını kütüphaneye bağışla!” gibi örnekler aktarılmıştır. Tüm bunların sorumluluk bilincini de beraberinde getirdiği vurgusu yapılmıştır.  

Etkinliğin ikinci bölümünde ise“Sepetteki Yardımseverlik” kolajı yapılmış ve sonrasında katılımcı çocuklardan; en çok yapmak istedikleri yardımların gerçekleşmesi için dileklerini yazarak sepete koymaları istenmiştir. Programın sonunda kartondan çiçekler yapılarak dileklerin gerçekleşmesi temennisi ile katılımcılara hediye edilmiştir.