Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Bilgilendirme Etkinlikleri Devam Ediyor

Türkiye, hemen yanı başında Suriye’de 2011’de başlayan, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizden etkilenen insanların sığındığı en önemli ülke konumundadır. 

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü) verilerine göre Suriye’deki insani kriz nedeniyle 13 Haziran 2019 verilerine göre 3.614.108 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Kriz nedeniyle Suriye’den kaçmak zorunda kalanların yüzde 64.1’i Türkiye’ye sığınmış durumdadır. Benzer şekilde, UNHCR’ın verilerine göre Suriye’den kaçıp sığınanların yanında farklı ülkelerden benzer durumdaki 365.000 kişiye daha ev sahipliği yapmaktadır.

WALD olarak; mültecilerin toplumun bir parçası olduklarını esas alarak temel insan haklarından yararlanabilmeleri; barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve insan onuruna yakışır işlerde yer alabilmeleri konularını önemsiyor ve bu konulara hassasiyet gösteriyoruz.

İnsana en yakın hizmet noktası yerel yönetimlerdir. Bu çerçeveden baktığımızda; yerel yönetimlerin, mültecilerin hak ve yükümlülükleri konuları ile özellikle “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Mevzuatı” hakkında bilgi sahibi olmaları, özellikle de mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlarla ilgili konularda desteklenmeleri ve farkındalıklarının arttırılması oldukça önemlidir.

Bu doğrultuda, WALD olarak Sosyal Koruma Masalarımızın bulunduğu belediyelerde ve diğer kamu kurumlarında çalışan personellere düzenli olarak bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Kasım ayı içerisinde de, Sancaktepe Belediyesi Sosyal Yardım İşleri çalışanlarına,  Sancaktepe ilçesinde bulunan Veysel Karani Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenlere, Bağcılar Belediyesi ilçe sınırlarında yer alan kamu personellerine, Bağcılar ilçesinde yer alan 128 okulda görev yapan rehber öğretmenlere Yabancılar ve Uluslararası Koruma Mevzuatı hakkında bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdik. Online olarak gerçekleştirilen etkinliklere toplamda 200’e yakın kamu personeli katılım sağladı. 

Sosyal Koruma Projesinin tanıtılmasıyla başlayan ve İnteraktif olarak ilerleyen toplantıda; hukuki destek ve haklara erişim, mültecilik, uluslararası koruma ve geçici koruma temel kavramları arasındaki farklar, Türkiye’de bulunan yabancıların statüleri, bu kişilerin hakları ve sorumlulukları ve mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar konuları hakkında bilgiler paylaşıldı. 

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu buradan indirebilirsiniz.